Автор Красен Николов, mediapool.bgСнимка БулфотоБлизо 2/3 от всички установени случаи на коронавирус

...
Автор Красен Николов, mediapool.bgСнимка БулфотоБлизо 2/3 от всички установени случаи на коронавирус
Коментари Харесай

Смъртността в София рязко намаля в първия месец на Covid-19. 1471 души са починали за 1 месец

Автор Красен Николов, mediapool.bg

Снимка Булфото

Близо 2/3 от всички открити случаи на ковид в България са регистрирани в София. Обясненията са няколко: градът има най-голямо население; отсам минава съвсем целият поток от хора, пътуващи от и за чужбина; не на последно място - има най-лесен достъп до болница и лабораторен тест за ковид, написа mediapool.bg .

На 8 март в София е потвърден първият случай на ковид в България, а пет дни по-късно бе оповестено изключителното състояние. Още преди този момент бе ясно, че вирусът ще сложи здравната система под напън за метаморфоза и съществено натоварване.

Затруднен е достъпът до персоналните лекари, някои " прегледи " се вършат по телефона, а част от рецептите се пращат като фотография по Вайбър. По-трудно се стига до обзор и в частната процедура - хората са подлагани на тежки разпити, с цел да се откри дали са рискови, преди да им бъде записан час. Плановите интервенции са анулирани, а незабавната помощ работи под голямо напрежение.

Някои персонални лекари педиатри отказваха да вървят на първия домакински обзор на новородените деца, който е наложителен. Причина бе неналичието на персонални защитни средства, само че това слага под риск бебетата. Ваксинациите са анулирани.

Всичко това допуска нарастване на смъртността от болести, ралични от Covid-19, поради усложнения достъп до здравни грижи. Оказва се, че се случва тъкмо противоположното – смъртността в София е намаляла внезапно.

От 7 март до 7 април Столичната община е издала 1471 смъртни акта. Намалението за същия интервал на предходната година е с цели 7.6%. Това демонстрира статистиката на Общинското дружество " Гробищни паркове ", предоставена по искане на Mediapool. През 2019 година умрелите поданици на София в този интервал са били 1591 души.

Намалението е необяснимо и заради още една причина. От началото до края на март т.г. през България мина доста сериозна вълна от грип Б, който също има капацитет да взима жертви. През 2019 година грипната вълна отшумя през февруари.

Сухите обстоятелства демонстрират, че през първия месец на невижданото изключително състояние София се оказва с най-ниската смъртност за града в последните 4 години.

През 2018 година издадените смъртни актове за интервала са 1624, което е 10% повече по отношение на времето на Covid-19. През 2017 издадените смъртни актове са 1524, което е 3.5% повече по отношение на същия интервал на тази година.

Mediapool направи това изследване, с цел да ревизира някои непотвърдени изявления по тематиката, които добиха забележителна известност в обществените мрежи.

Една от новите онлайн осведомителни организации написа, че на 2 април в София са регистрирани 190 смъртни случая. Източникът е " техен човек в Столичната община ". Причината за гибелта на толкоз доста хора била инсулт, инфаркт и диабет, едно самоубийство, едно ликвидиране и двама починали при произшествия. Нито един умрял от Covid-19. Ако тази информация беше вярна, това значи, че в границите на един ден София е записала четири пъти по-висока смъртност от нормалната и внушението беше, че става дума за наклонност. Това от своя страна би било сигнал за доста сериозен проблем в здравната система. Въпросната информацията бе прочетена от над 80 000 души.

Обективните данни обаче демонстрират друго. Едно от догатките е, че здравната система най-вероятно се е мобилизирала. Не е ясно още какъв брой време тя може да работи на " мускули " и дали смъртността няма да се усили през идващите няколко месеца заради други аргументи – да вземем за пример забавения планов банкет или при противен процес на коронавирусната зараза.

Това значително зависи от тактиката на оперативния щаб и дейностите на държавното управление, само че всеки опит да се очертае огромната картина би трябвало да регистрира голям брой разнообразни фактори, някои от които незнайни (най-вече обвързваните с коронавируса).

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници! Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите. Преценете дали материала търси сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Запомнете: Има неистини, има проклети неистини, само че има и статистика!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР